Hírek

Újévi köszöntő 2021.

Kedves Szülők!

Szeretettel köszöntök mindenkit az Úr 2021. esztendejében, vízkereszt napján.

Visszagondolván a tanév eddigi időszakára, elmondhatjuk, hogy ha izzadva – könnyezve is, de végigküzdöttünk több hónapot, és ahogy visszajöttünk az őszi szünetről, az advent és a karácsony várakozásának bűvöletében dolgoztunk tovább.

Valahogy ez a karácsonyi időszak a legnagyobb nehézségek közepette is áldott és megszentelt idő. Akarjuk tudni vagy sem, megéljük vagy sem, de várjuk – talán a legnagyobb csodát: Az ég összeköttetik a földdel. Minden, ami utána következik, az ebből a csodából indul.

Négy héten át vártuk a Megváltót, Aki az idén is megszületett. „Fel nagy örömre!…”

Ebben a várakozásban valahogyan könnyebb volt elviselni mindazt a terhet, amit az élet mostanság ránkró. Az adventben sokunk örömére lett ellenanyaga ennek a mindannyiunk életét befolyásoló láthatatlan nyavalyának. Nem lehetünk elég hálásak, örömteliek és büszkék, hogy „több magyar biológus eszének” köszönhetően létrejöhetett Európa első oltóanyaga. Így most már tudjuk, hogy ennek az alagútnak nem túl sokára, de vége lesz. 

Az időpontját azonban most még senki sem tudja megmondani. Az előttünk álló hónapok ezért bizonyára továbbra is „kemények” lesznek.

Iskolánkba vissza áll a „régi rend”. Működésünket továbbra is – csak úgy, mint az ország összes iskolájának az életét – az Emberi Erőforrások Minisztériumának a 2020/2021. tanévre vonatkozó Intézkedési terve határozza meg.

A többek kérdéseként felmerült „maszkhasználat” is e rendeletben van szabályozva. Ígéretünknek és a rendeletben foglaltaknak megfelelően a maszkhasználat a tanteremben a tanórák alatt a továbbiakban nem lesz kötelező, csak ajánlott lehetőség. Ugyanakkor (leginkább szünetekben) a folyosókon, vagy az alagsorban továbbra is használni kell.

Kérem a Kedves Szülőket, hogy az összes további, a már korábban alkalmazott védekezési és megelőzési szabályt továbbra is az eddigi fegyelmezettséggel és együttműködési készséggel tartsák be.

A megbetegedésekkel kapcsolatban szeretném újra világossá tenni, hogy az eljárásrend ilyen esetekben nagyon egyértelműen és pontosan fogalmaz.

E szerint az iskolaigazgatónak semmiféle lehetősége nincs sem a gyerekek sem pedig a kollégák karanténba helyezéséről döntést hozni, digitális oktatást, esetleg rendkívüli szünetet elrendelni. Az előbbit (karanténba vonulás) kizárólag az NNK, míg az utóbbiakat – az NNK intézkedésének megfelelően – EMMI rendelheti el. Így az iskolának semmiféle lehetősége nincs ezen intézkedések elrendelésére, mérlegelésére, enyhítésére vagy megszüntetésére! Mindazon iskolai értesítés, ami a gyerekek karanténba vonulásával, vagy digitális oktatásával kapcsolatos, a minisztériumi, illetve a Népegészségügyi Központ utasításának végrehajtását jelenti. Ezt írásos, esetleg telefonos formában – a leterheltség mellett – csak később küldik meg a nevezett szervek. Ezen szabályok betartását ugyanakkor a rendőrség bármikor ellenőrizheti.

Bízunk benne, hogy ezt a nehéz időszakot pár hónap múlva már elkezdhetjük magunk mögött tudni.

            És végezetül még egy utolsó gondolat. Azt látom, hogy ez az időszak a nagy tapasztalatszerzések időszaka is. Rólunk, emberekről.

Kiben mekkora hit, bizalom, jószándék és emberség lakozik.

Ki mennyire együttműködő, segítőkész és mennyire empatikus

Mindannyiunkra soha nem látott terheket ró a járvány. A folyamatos és a „normális” munkát úgy kell szerveznünk, hogy a nap bármelyik pillanatában feje tetejére állhat az egész struktúra és működés. Csak egy telefonhívás…

Szeptember 2. hete óta az EMMI 9 esetben hozott döntést digitális oktatás és rendkívüli szünet elrendeléséről a Szent Imrében. Karanténba vonulást ennél több esetben kellett az NNK-nak elrendelni. A tantestületünk lassan 60%-a már volt covidos beteg… És az iskolai dolgozók döntő hányadának – ahogyan Önöknek is – van otthon családja, gyerekei. Tudjuk mennyi többletmunkát ró ez a családokra, Önökre/Rátok.

Régen rossz, ha vallásunk és hitünk csak dísz, vagy díszlet az életünkön.

Isten maga A Jóság és Az Élet. Kérjük az Ő segítségét minden nap, hogy tudjunk bízni, és ne féljünk, ne rettegjünk, viszont legyünk képesek szeretni, együttműködni, konstruktívan cselekedni.

Mert ha elmúlik a járvány, a folytatásban csak arra tudunk majd építeni, ami maradt – belőlünk…

Kecskemét, 2021. Vízkereszt napján

Papp Zsolt

igazgató

Skip to content